velbekomme.pngDet mener i alle fall lokalhistoriker Åsmund Eivindsen i Nordland. Ikke bare skilt skaper debatt men også mange andre generelle krav om historiske rettigheter samene påberoper seg.

 

Det har den siste tiden vært stort engasjement omkring samiske anliggende med vinkling på samiske rettigheter i mange henseender. Folk i Nordland får nå presentert et nytt initiativ fra det samepolitiske miljøet. Det som provoserer folk er at stadige nye saker med krav om rettigheter på feilt grunnlag blir lagt frem. Samene har på feilt grunnlag og i historisk sammenheng tilegnet seg rettigheter de ikke har krav på mener han. Dette kan dokumenteres fra mange hold og gjennom nedskrevne historiske fakta, forskning viser også at dette er godt dokumentert.

Sametinget presenterer en lokal variant av historiske fakta på deres hjemmside, noe som er direkte usant.

Trolig har folks bevissthet omkring blant annet Finnmarkslovens innhold blitt bedre kjent. Folk leser mer og krav om rettigheter fra samiske miljøer bidrar til å engasjere folk. Det føles ikke riktig at en gruppe folk skal forferdelses i forhold til andre i Norge. Mange føler seg nok også overkjørt i så hensende, dette ser vi mer og mer av i nord norge.

les mer her